Ferahlatıcı ve Lezzetli Hint Mutfağı Sosları ve Tarifler
Hint mutfağında ferahlatıcı bir lezzet olarak sıkça kullanılan raita, sofralarınıza farklı bir tat katacak. Köz biberli raita tarifi için 2 kırmızı biberi közleyip doğrayın. Bir kasede biberleri; sirke, zeytinyağı, tuz ve nar taneleriyle harmanlayın. Süzme yoğurt ile karıştırın ve üzerini ayırdığınız közlenmiş biber ve nar taneli ile süsleyin. Biraz zeytinyağı gezdirerek servis edebilirsiniz. Bu ferahlatıcı sos, yemeklerinize eşlik edecek harika bir seçenek.
Sarımsak sevenler için sarımsaklı labne tarifi de harika bir seçenek olabilir. 2 baş sarımsağı fırında pişirip püre haline getirin. Labne, taze soğan, maydanoz ve taze kekikle karıştırarak servis tabağına alın. Üzerini badem ile süsleyebilirsiniz. Bu lezzetli tarif, atıştırmalık olarak da tercih edilebilir.
Ekmek üstü için doyurucu bir öneri ise avokadolu somon dilimleri. Tost ekmeğini fırında kuruttuktan sonra üzerine avokado püresi sürün ve incecik dilimlenmiş füme somon dilimlerini yerleştirin. Limon kabukları ve dereotu ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Bu hafif ve lezzetli tarif, özel davetlerde de tercih edilebilir.
Hindistan Cevizli Karides Pane Tarifi
Şef Jale Balcı’nın Tarifi
Malzemeler:
- 12 adet jumbo karides
- 1/2 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1 tutam toz kırmızıbiber
- 1/3 su bardağı bira ya da maden suyu
- 1/4 su bardağı süt
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı Hindistan cevizi rendesi
- 1/2 su bardağı galeta unu
- Kızartmak için riviera zeytinyağı
Tartar sosu için:
- 1/2 su bardağı mayonez
- 4 adet kornişon salatalık turşusu
- 1 tatlı kaşığı kapari
- 1 tatlı kaşığı hardal
- 1/2 limonun suyu
- Tuz, karabiber
Nasıl Yapılır?
- Tartar sosunu hazırlamak için tüm malzemeleri karıştırın.
- Büyük bir kasede un, kabartma tozu ve biberi karıştırın.
- Bira, süt ve yumurtayı çırpıp unlu karışıma ekleyin ve karıştırarak bulamaç elde edin.
- Hindistan cevizi rendesi ve galeta ununu ayrı bir kapta karıştırın.
- Karidesleri önce bulamaça sonra Hindistan cevizi karışımına bulayın.
- Kızgın yağda kızartın ve fazla yağını almak için havlu kağıt üzerine alın.
- Karidesleri ılık olarak sos ile servis yapın.
Şefin Önerisi: Acı sevenler için tartar sosuna acı sos ekleyerek lezzeti arttırabilirsiniz.
Bakla Humusu Tarifi
The Red Balloon Restoran Şefi Ulaş Durmaz’ın Tarifi
Malzemeler:
- 300 gr kuru bakla
- 85 ml zeytinyağı
- 1800 ml su
- 105 gr tahin
- 5 gr toz kimyon
- 6 gr diş sarımsak
- 65 ml limon suyu
- 13 gr tuz
- 9 gr zencefil
- 15 gr taneli hardal
Bakla, zeytinyağı ve suyu pişirip blenderdan geçirin. Favaya diğer malzemeleri ekleyip tekrar çekin. Servis tabağında sunum yapın.
Şefin Önerisi: Bakla humusunu ekmeğin üzerine sürerek çıtır uskumru çirozu ya da lakerda ile servis edebilirsiniz.